Saturday, January 22, 2011

Peraturan Badminton

Anda Permain Badminton ? Adakah Anda Tahu Peraturan Badminton ? Kepada Yang Tahu Hindarkan Entri ini Kepada yang tidak Tahu Silalah Baca , Tak suka Badminton ? Hindarkan jugak.

Dalam Badminton, perlawanan dimenangi oleh individu atau pasangan yang memenangi dua terbaik daripada tiga perlawanan bermain melawan lawan-lawan mereka.
Setiap permainan idealnya dimainkan untuk 21 mata, tetapi jika permainan ini terikat di 20 mata (atau '20-an semua '), maka akan dimenangi oleh pasukan yang mendapat mata memimpin dua. Jika game terus ke diikat di 29 mata (atau '29 semua '), mana pasukan mencapai 30 mata pertama akan memenangi permainan itu.

Setiap kali ada melayani, bolak-balik dari shuttlecock melewati net disebut sebagai 'rally' a. Sisi yang menang rally yang menambah satu titik untuk mencetak mereka, dan pasukan yang mendapat kesempatan untuk melayani seterusnya.

Dalam bermain single, ketika skor pelayan bahkan ia akan melayani dari mahkamah perkhidmatan yang tepat, dan alternatif ke kiri untuk melayani ketika skor nya ganjil. Di ganda bermain, melayani terjadi dari mahkamah perkhidmatan yang tepat ketika pasukan melayani memiliki nilai bahkan, dan daripada mahkamah perkhidmatan kiri ketika pasukan mempunyai skor aneh, sama seperti dalam single bermain. Namun, di ganda bermain, jika sebuah pasukan melayani memenangi reli, pasukan melayani switch kedudukan sebelum rally berikutnya, pada dasarnya menjaga pelayan menang sama melayani. Jika pasukan menerima menang rally, pasukan penerima tidak beralih kedudukan sebelum rally berikutnya, juga tidak pasukan yang baru saja kehilangan titik.Jika pemain melakukan kesalahan dalam mahkamah perkhidmatan yang kesalahan dapat diperbaiki ketika melihat tanpa denda untuk kedua-dua sisi.

Pada match play, ketika skor terkemuka permainan mencapai 11 mata ada 'jeda' kedua-dua enam puluh atau berehat. Ada dua minit interval antara permainan. Dalam pertandingan ketiga, para pemain atau pasukan beralih hujung mahkamah ketika skor terkemuka mencapai 11 mata.

Walaupun sebuah game kuno dengan akar Eropah yang mencapai kembali 2000 tahun atau lebih, Badminton menjadi popular pada tahun 1600-sebagai hobi kelas atas di banyak negara Eropah. Pada 1800-an, suatu bentuk kontemporari sukan ini dimainkan di India di mana jaring ditambah. Idea ini dibawa kembali ke Eropah Barat oleh Inggeris dan diperkenalkan oleh Duke of Beaufort untuk tamu rumahnya. estate The Duke, yang terletak di Gloucestershire, United Kingdom, disebut Badminton.

No comments: